Maradjunk még egy kicsit a forrásoknál, amelyek nemritkán több vonatkozásban is részei natúrparki táji örökségünknek Ilyen például a Hőgyész közigazgatási területéhez tartozó Csicsó-pusztán, a hegyháti dombok Kapos völgyre néző peremén fakadó Szentkút.

Már a 18. századból is maradtak fenn olyan feljegyzések, amelyek a forrásvíz fogyasztásának csodás gyógyulásokat tulajdonítanak. A csodás eseményeknek, jelenéseknek köszönhetően Csicsó immáron több mint kétszázötven év óta térségünk legismertebb búcsújáró helye.

Kevésbé ismert, hogy a szentkúti forráshoz egy különleges természeti jelenség is kötődik. Az aknás foglalású forrás vizéből a víz felszínre bukkanása után válik ki, ami az árok felső szakaszán lépcsős jellegű mésztufa-dombot alkot. A csicsói lépcsős mésztufa-domb jelenleg is aktívan formálódik. E tény, s a kisebb-nagyobb gátakat alkotó kőzet puhasága egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy egy igen érzékeny, különös odafigyelést, egyedi kezelést igénylő földtudományi értékről van szó. Mi is vigyázzunk rá látogatásunk során!