Rendezvények

10 ezer lépés, 10 millió év!

2023. október 7-én a családod, a barátaid, az osztálytársaid társaságában
gyalogolj ennyit és visszarepítünk az időben 10 millió évvel.

Családi nap Kapos-hegyháti Natúrpark

Mindenkit szeretettel várunk! Gyalog, kerékpárral, kisvonattal.

Kedves Egyesületi Tagtárs!

Márton-nap hagyományosan az új bor ünnepe. Dombóvár környékén, a natúrpark területén egyre több helyen készítenek borosgazdák finom nedűket. Ez idő tájt már lehetőség van az új nedű kóstolására, melyet mi sem szeretnénk kihagyni.

Kérlek, fogadd el meghívásunkat egy kötetlen, jó hangulatú borkóstolásra, melyhez zsíros kenyeret szolgálunk fel. Az est folyamán szeretnénk röviden áttekinteni, hogy a natúrpark területén hol lehetne kijelölni kerékpáros túraútvonalakat, melynek előadás szerű bemutatására a november 22-i konferencián kerül sor.

Természetesen, ha van saját készítésű borod – esetleg pálinkád – szívesen vesszük, ha elhozod egy kis ízlelésre.

S akkor a két fontos adat:

Időpont: 2019. november 15. 17,30

Helyszín: DÖPTE bázis, Gyár utca

Az eseményre a Natúrpark és a Zöldküllő egyesületek tagjai írásos meghívót kapnak, ugyanakkor a rendezvényünk nyitott, ha van érdeklődő ismerősöd, Őt is szívesen látjuk.

Dombóvár, 2019. november 12.

Tisztelettel

Szabó Loránd

elnök

Farsang a Natúrparkban!

Iskolás, óvodás csoportok jelentkezését várjuk, akik farsang alkalmából natúrparki szellemben, de a saját településüket bemutató farsangi bábunak maskarát készítenének. A bábuk február 17-én a dombóvári Tinódi- házban megrendezésre kerülő farsangi mulatságon mutathatók be és a zsűri kiválasztja a legötletesebb jelmezt.

További információ és bábu igénylés február 9-ig: [email protected]

Fotókiállítást rendeztek a Kapos-Hegyháti Natúrpark értékeiről

December 14-én nyitották meg a Kapos-hegyháti Natúrpark településeinek természeti és épített értékeit bemutató fotókiállítást a Tinódi Házban.

A fényképeket Őri Gábor, dr. Kiss Gábor és Mártonfai Dénes készítette Kapos-hegyháti Natúrpark területén található 14 településen. A legszebb épületeket és tájrészleteket kapta lencsevégre a dombóvári, a budapesti és a szekszárdi fotós.

Az 50 képből összeállított tárlatot elsőként a dombóvári Tinódi Házban nézhetik meg január 30-ig az érdeklődők, majd vándorútra indul az anyag annak érdekében, hogy a Kapos-hegyháti Natúrpark további 13 településének lakói is megismerhessék a tájegység természeti és épített értékeit.

A kiállítás megnyitóján bemutatták azt a filmet is, melyen megörökítették a térségbe látogató turisták számára is érdekes a látnivalókat, többek közt a papdi kápolnát és a közelében lévő forrást, Závod római katolikus templomának csodaszép mellékoltárát, a Mucsi közelében található Sánci-tetőt, valamint a lengyeli Apponyi-kastélyt és -pincészetet.

A lengyeli sáncot járták be hétvégén a túrázók

Tájséta és régészeti szemle helyszíne volt szombaton a leendő Kapos-hegyháti Natúrpark egyik fő látványossága, a lengyeli sánc, amely a Kurd és Lengyel közötti útszakasz mellett, a mekényesi elágazónál lévő szentkúti kunyhónál található.

Az érdeklődőket dr. Szabó Géza, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum régésze fogadta, és mutatta be a területet.

Elmondta, hogy a sánc kutatása nem sokat haladt az elmúlt évszázad alatt. Wosinsky Mór 1883-tól dolgozott a területen, majd az 1920-as évek végétől Tompa Ferenc kutatta. Utoljára – több mint harminc éve – Zalai Gál István végzett ott ásatásokat. Dr. Szabó Géza úgy látja, jó lenne, ha a terület értékei nem a föld alatt lennének, hanem a natúrparki program révén bemutathatnák azokat.

Az előadás után a régész vezetésével túrára indultak a program résztvevői. Megtekintették a sánc maradványait, az egykori paliszád nyomait, illetve olyan tájelemeket, amelyek feltételezhetően egy-egy bástyához vagy bejáróhoz tartozhattak egykor. A tájsétán Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere is részt vett, aki elmondta, hogy a sánc mentén kialakítottak egy tanösvényt, ahol táblákat is szeretnének kihelyezni, rajtuk a legfontosabb tudnivalókkal.

A programot a Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület, a Gyulaj Zrt., Mucsi, Lengyel és Dombóvár önkormányzata szervezte.

(Forrás: www.teol.hu)

Geotóp- nap gyalogló mini konferenciával

Október 7-én az országban mindössze kilenc helyszínen rendeztek különféle programokat a földtudományi természeti értékek napja alkalmából.

Ezek között volt a Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület és Kurd Község Önkormányzata által közösen szervezett gyalogtúra.
A Kapos-folyó menti falu községháza előtt több mint ötven helyi és környékbeli gyűlt össze azért, hogy a hétvégi pihenőnapján mozogjon egy kicsit és közben bővítse az ismereteit is. Őket Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere és kurdi kollégája, Müller János köszöntötte, majd a túra résztvevői nekivágtak a néhány kilométeres útnak.
A „gyalogló mini konferencián” a társaság először a település szélén lévő dombnál állt meg, ahol a túrát vezető egyik geológus, dr. Kiss Gábor ismertette a Geotóp Nap jelentőségét. Társa, dr. Sebe Krisztina arról beszélt, hogy a késő- miocén korban – mintegy 7-8 millió éve – az Alpok, a Kárpátok és a Dinári-hegység által körülölelt, a szubtrópusi éghajlat miatt langyos és kissé sós vizű Pannon-tó alján lerakodott vastag üledékréteg számos állat maradványát őrizte meg. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint Kurd országos, sőt nemzetközi ismertségét ennek a szürke színű, agyagos kőzetnek és az abban talált kagylók, valamint csigák házainak köszönheti. Több, a tudomány számára új puhatestű állatfajt írtak le innen, közülük az egyiket a faluról nevezték el a paleontológusok. A nagyméretű fialló-csigafajt „Viviparus kurdensis”-nek hívják a szakemberek. A községben számos helyen – például a Kálvária közelében, a Damjanich utcában, vagy a falutól keletre húzódó Csigás-árokban – a túrázók maguk is szemügyre vehették az említett ősmaradványokat.

Az egykori vásártéren Fóris Dóra, a tizennégy Tolna és Baranya megyei település területén lévő Kapos-hegyháti Natúrpark képviselőjeként a helyi botanikai érdekességekről tartott tájékoztatót.
A túrázók közül többen is beszámoltak velük történt, vagy általuk hallott helyi eseményekről, amivel hozzájárultak a nap vidám hangulatának megteremtéséhez, illetve fenntartásához. A mintegy hat kilométeres gyaloglás után a távot sikeresen teljesítők a kurdi pékmester által sütött finom csigát, a felnőttek pedig helyi szőlősgazdák borait kóstolhatták meg.

(Forrás: www.infodombovar.hu)