A Kapos-hegyháti Natúrpark vizes élőhelyei

Érintett települések: Dombóvár, Hőgyész, Kalaznó, Kurd, Lengyel, Mágocs, Mekényes, Mucsi, Nagyhajmás és Závod
Szakterületi kategória: természeti örökség

A natúrparki térség nagyobb része a Kapos vízgyűjtő területéhez tartozik. A folyó közepes vízhozama Dombóvárnál 4,4 m3/s, Kurdnál 5,1 m3/s. A folyót a 19. század második felében kezdődött folyószabályozási munkálatok során jórészt mesterséges mederbe terelték.

A Kapos legnagyobb mellékvízfolyásai az északi, külső-somogyi oldalon a Perekaci-árok vízfolyása, a Kis-Konda-patak, a Szarvasdi-árok vízfolyása és a Gyulaji-árok vízfolyása, melyek közepes vízhozama 1-3 m3/s között változik. A Kaposba délről érkező, a folyóvölgy ártéri részein erősen szabályozott mellékvízfolyások, így a Sárádi-patak, a Baranya-csatorna és a Hábi-csatorna a Mecsek északi oldaláról lefolyó vizeket vezetik le a Kaposba. A Hegyhát és a Völgység dombjairól a Kapos felé csak rövidebb vízfolyások tartanak, így Dúzsnál a Dúzsi-árok vízfolyása, Csibráknál a Templom-völgyi-árok vízfolyása. A natúrparki térség önálló vízfolyása a Méhész-patak, ami Lengyel belterületén ered és Mekényes, Nagyhajmás és Mágocs közigazgatási területét K-Ny-i irányban átszelve folyik bele a Kaposba.

A natúrparki térség keleti részéről ÉK-i irányban a Donáti-patak, DK-i irányban a Mucsi-Hidas-patak vezeti le a vizeket. Utóbbi jelentősebb mellékvízfolyásai a Papdi-árok vízfolyása, a Kőris-völgy vízfolyása, a Závodi-patak és a Kisvejkei-patak.

A natúrparki térség természetközeli állapotú vizes élőhelyei gazdag állatvilág életfeltételeit biztosítják. Különösen gazdag a kétéltű- és a hüllőfauna. Rendszeres kutatási eredmények Dombóvár térségére állnak rendelkezésre, ahol a kétéltűfauna 16 hazai képviselőjéből 11 faj előfordulása bizonyított. A nagy egyedszámban fordul elő a kecskebéka, a vöröshasú unka, a kis tavibéka és tavi béka, a barna ásóbéka, valamint a pettyes gőte és a tarajos gőte is. A hüllők közül jelentős a vízisikló, a kockás sikló, az erdei sikló, a mocsári teknős és a fürge gyík állománya, és bizonyított a lábatlan gyík vagy törékeny kuszma és a rézsikló jelenléte is. A Hegyhát hűvös szurdokerdeiben a hegyvidéki jellegű sárgahasú unka él. E fajok közül kiemelkedő fontosságú a vöröshasú unka előfordulása, mivel közösségi jelentőségű fajként e ritka, védett kétéltű is alapjául szolgált a Natura 2000-es területek kijelölésének. A natúrparki térség nagy kiterjedésű halastavai és a Kapos-völgy vizenyős rétjei a ritka, védett madárfajok – kiemelten a térségben állandó fészkelő, fokozottan védett nagy kócsag, kis kócsag, bölömbika, guvat, rétisas, békászó sas és fekete gólya – táplálkozó területeként is fontosak. Az emlősök közül a natúrparki térség vizes élőhelyein bizonyítottan él a fokozottan védett európai vidra.

A térségben élő emberek életében fontos szerepet töltenek be a tavak. A natúrparki településeken több horgászegyesület is működik (pl. Dombóvár, Hőgyész, Mágocs), s sokaknak van hétvégi háza a völgyekben megbújó tavak mellett. A nagy kiterjedésű vízfelületek a natúrparki táj karakterének fontos meghatározói, a magas fokú tájélmény fontos részelemei.

Kapcsolódó képgaléria