Október 21-én délután helyi fiatalok a Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület szervezésében járták táji értékekben gazdag településünk határát. A szakvezetéses gyalogtúra aktualitását egy nemzetközi jeles nap, „A táj nemzetközi napja” adta, amelynek keretében országszerte több helyszínen szerveztek hasonló tájsétákat hazai natúrparkjaink.

A hőgyészi általános iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulóiból álló csoportot Kollárics Ferenc intézményvezető-helyettes szervezte. A túrára vállalkozókat az önkormányzat nevében Stefánné Mészáros Lívia alpolgármester, a natúrparki egyesület nevében Szabó Loránd elnök köszöntötte.

A településközpontból induló, nyolc kilométer hosszú tájsétán a fiatalok és vezetőik a Forrás-völgy és a szőlőhegy érintésével érték el a Csicsót. Utóbbi helyszínen a Hőgyészi Értékőrző Egyesület elnöke, Maráth Józsefné mutatta be településünk kiemelkedő örökségi helyszínét, az itt élő magyarokhoz és németekhez, a Mercy és az Apponyi családhoz egyaránt kötődő kápolnát és szentkutat.

A tájséta egyik különlegessége volt, hogy – a hasonló natúrparki túrák hagyományait követve – az ismeretek áramlása nem egyirányú volt, hanem a résztvevők tudáscseréjén alapult. A Kőkút-forrás, a babföldi kápolna, a piros kereszt, a csicsói szőlőhegy, kápolna és szentkút történetéhez a szüleiktől hallottakat befogadva, a határt nyitott szemmel járva a fiatalok is több esetben hozzá tudtak tenni.

Bízunk benne, hogy fiataljaink később is nyitott szemmel fogják járni természeti és épített örökségi értékekben gazdag településünk határát. Ennek elősegítése érdekében a natúrparki egyesület további tájsétákat és az értékek megőrzését segítő akciókat fog szervezni Hőgyészen és a környező natúrparki településeken.