Helytörténeti gyűjtemények,tájházak a natúrparkban

Érintett települések: Dombóvár, Hőgyész, Kalaznó, Kurd, Lengyel, Mágocs, Mekényes, Mucsi, Nagyhajmás és Závod
Szakterületi kategória: kulturális örökség / épített környezet / turizmus és vendéglátás

A natúrparki települések szinte mindegyikén működik tájház, helytörténeti gyűjtemény, amelyek gyűjtik és bemutatják a hegyháti és völgységi tájhoz, valamint az itt élő emberekhez kötődő tárgyi és szellemi emlékeket. Ezek a kiállítóhelyek jellemzően az érintett települési önkormányzat és helyi egyesületek fenntartásában üzemelnek, s gyakran adnak helyet különböző jellegű hagyományőrző programoknak, erősítve a közösségi összetartást, a tájhoz, szülőföldhöz való kötődést.

A térség múltjából adódóan a helytörténeti jellegű gyűjtemények kiemelten kezelik az itt élt és élő németség és székelység kultúráját, mindennapjait. E meglehetősen hányatott sorsú nemzetiségek összefonódó sorsa szépen feltárul például Kalaznó, Kurd, Lengyel és Závod kiállítóhelyein. Különösen gazdag Hőgyész két, a helyi németség és székelység múltját külön bemutatóhelyen felvillantó kiállítása, valamint az egykori virágzó mezőváros, Mágocs német nemzetiségi kultúráját felvillantó helytörténeti gyűjteménye.

A térség legjelentősebb helytörténeti kiállítóhelye a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény, amely Dombóvár és vonzáskörzete kultúrtörténetének tárgyi és egyéb emlékeit gyűjti, dolgozza fel és mutatja be. Különösen gazdag a régészeti, néprajzi, történeti és helytörténeti jelentőségű művészeti gyűjteménye.

Mucsi helytörténeti gyűjtemény szobabelső

Igazi kuriózumnak számít a Lengyelen megtekinthető óvodatörténeti gyűjtemény. A helytörténeti kiállítóhely egyediségét a faluhoz több szálon kötődő Apponyi-család tárgyi és szellemi örökségének gyűjtése és bemutatása is növeli.

A helytörténeti kiállítások jó része épített örökségi értéket képviselő épületekben, épületegyüttesekben lett kialakítva. Nagyhajmás tájháza egy míves kivitelezésű, példaértékűen helyreállított hosszú tornácos, faragott oszlopos, keresztpajtás épületegyüttesben üzemel. Mucsi helytörténeti kiállításának izgalmas teret biztosít az 1745-ben épült „paplak” épülete.

Kapcsolódó képgaléria