A vastag jégkori lösztakaróval fedett hegyháti dombság különleges pontjai azok a mély eróziós völgyek, amelyek alján felszínre bukkan az idősebb, pannon korú homokkő. Ezeken a helyeken betekintést nyerhetünk natúrparki térségünk földtani múltjába. Ilyen geo-örökségi helyszín a Kurd közigazgatási területén található Csigás-kúti-árok.

Az alapvetően löszbe mélyülő eróziós völgy legmélyebb részén, a jégkori finomszemcsés üledékek alatt található pannon időszaki, sárgás és vöröses színű homokkő függőleges falakat alkotva bukkan a felszínre. A szurdokszerű völgyszakasz hullámos oldalfalát a helyenként nagy sebességgel, örvényszerűen áramló víz alakította ki. A völgyfenéken a patak vize helyenként keményebb homokkőből álló kőzetpadokon bukdácsol alá, kisebb vízeséseket, rohanókat alkotva. A völgyoldalban felszínre bukkanó kőzeteken létrejött mikroformák (áramlási peremek, a falról leváló löszoszlopok stb.) az aktív felszínformálódás ékes bizonyítékai.

A Csigás-kúti-árok nevét nem a nevezetes kurdi őscsigákról, hanem a völgy felső végén romjaiban még mai is megtalálható csigás kútról kapta. Egykor itt itatták az akkor még nyíltabb, ligetes fás jellegű völgyben legelő kurdi csordát és nyájat.

A natúrpark munkaszervezeti feladatait ellátó Kapos–hegyháti Natúrpark Egyesület a bejárás szempontjából legjobb időszakokban rendszeresen szervez geo-sétákat a natúrpark e különleges geo-örökségi értékének bemutatására. Figyeljétek honlapunkat és Facebook-oldalunkat, s csatlakozzatok Ti is a legközelebbi túrákhoz!