Lengyel-Annafürdő Turisztikai és Természetismereti Központ

Érintett település: Lengyel
Szakterületi kategória: turizmus és vendéglátás

Natúrparki térségünk kiemelt ökoturisztikai és környezeti nevelési létesítménye a Lengyel–Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ. A Gyulaj Zrt. elmúlt évtizedben kivitelezett fejlesztéseinek köszönhetően az Anna-forrás környéki Fürdő-erdő területén és tágabb környezetében országos szinten is az egyik legkomplexebb és legszínvonalasabb szolgáltatás várja a természeti élményekre vágyókat. A parkerdőben jól jelzett túraútvonal-hálózata mentén tanösvények, vadaspark, kilátó, szabadtéri kemence, grillező- és tűzrakóhelyek állnak a gyalogos és kerékpáros túrázók rendelkezésére. A pihenőtavon horgászatra és csónakázásra nyílik lehetőség.

Sasfészek kilátó

Az erdőgazdaság erdei iskolai szolgáltatást biztosít a gyermekcsoportok részére, a turisztikai központban szakvezetéses túra igényelhető. Az erdei iskolai szálláshely mellett apartmanok is rendelkezésre állnak. A természetismereti bemutatóhely 2011-ben jogosulttá vált „Az év ökoturisztikai létesítménye” cím viselésére.

Az erdei környezetben fakadó, állandó vizű Anna-forrás vizére 1846-ban gróf Apponyi József gőzfürdőt építtetett. Az ásványi anyagokban gazdag forrásvíz tökéletesnek bizonyult felesége, Pajacsevich Teréz reumás jellegű betegségének a kezelésére. A forrás hideg vizét dézsákba engedték, majd fatüzelésű üstálláson melegítették, s a keletkező gőzt a fürdőtérbe vezették. A fürdőt később megnyitották a gyógyulni vágyó helybéliek előtt is. A gróf egyik utolsó kívánsága az volt, hogy a hamar közkedveltté vált fürdőt halála után is szabadon használhassák az itt lakók. Vásár- és ünnepnapokon mulatságokat, bálokat, majálisokat rendeztek a völgyben. A gróf halála (1863) után testvére, gróf Apponyi Antal fiaira szállt a családi örökség, s annak részeként a lengyeli uradalom is. Az egyik örökös, Apponyi Rudolf gróf párja, Benckendorff Anna szívéhez is közel állt az erdei fürdőhely. A távolabbról ide érkezők számára szálláshelyeket építtetett, a vendégeknek majálisokat, a helybéli fiataloknak játékos versenyeket, tombolát szervezett. A grófnő halála (1900) után, az iránta érzett hálából a község lakói Annafürdő névre keresztelték el a helyet.

Ennek emlékét jelzi a forrás közelében elhelyezett faragott faoszlop. A környező erdőterületek és épületek a II. világháború után állami tulajdonba kerültek. Jelenlegi vagyonkezelője a Gyulaj Zrt.

Kapcsolódó képgaléria